Sterrenhemel

De sterrenhemel, of Europa's licht? De Morvan is donker
De Morvan ligt in het donkerste stukje in Frankrijk

Een van de mooiste dingen om te zien hier is hoe weinig je ziet ‘s nachts. Als om 21.30 uur de straatlantaarns uitgaan hier en in Ouroux, is er geen lichtvervuiling meer en kan je de sterrenhemel (planeten, de sterren, en de melkweg) zien zoals nergens meer in Nederland.

Lees meer:

“Les etoiles font le spectacle” (website Parc du Morvan, over de aanvraag voor het label “Réserve Internationale de Ciel Etoilé”) (link naar NL vertaling door Google)

“Le Morvan, un des meilleurs sites de France pour observer les étoiles” (Vibration (franse nu.nl) nov ’23) (link naar NL vertaling door Google)

De sterrenhemel
La Voie Lactée (De Melkweg), en de planeten zijn hier te zien. En Sterrenbeelden en meteorieten-regens.

Voorspelde meteorietenregens

We kunnen u helpen met het opzetten van speciale “meteorieten-spot” ligstoelen (niet te verwarren met de zonnebaad ligstoelen van het terras). Zelf meenemen: Iets lekkers te drinken en/of eten, telefoon met sterren-app (bv Sky View Lite, gratis. iOS of Android).

NaamPeriode (2024)Piek (in Savelot, 2024)max meteorieten
/uur
Lyrids14–30 April21-22 April18
Eta Aquarids19 Apr–28 Mei5-6 Mei50
Perseids17 Jul–24 Aug12–13 Aug150
Draconids6–10 Oct8–9 Octvariable
Orionids2 Oct–7 Nov21–22 Oct15
Leonids6–30 Nov17–18 Nov15
Geminids4–20 Dec13-14 Dec120
Ursids17–26 Dec21–22 Dec10
Quadrantids28 Dec–12 Jan3-4 Jan (2025)120

Kies op de gelinkte website “Nevers” als locatie, dat is het meest dichtbij

Meteorieten spotten:


Je hebt geen speciale uitrusting of veel vaardigheden nodig om een meteorenregen te bekijken. Hoewel je eigenlijk alleen maar een heldere hemel, veel geduld en een Interactieve Meteor Shower Sky Map nodig hebt om een meteoren regen te zien, kunnen de volgende tips je helpen om je vallende-sterren kijk-ervaring te maximaliseren.

Zoek een afgelegen kijkplek, weg van de stadslichten. Eenmaal op de plek kunnen je ogen 15 tot 20 minuten nodig hebben om aan het donker te wennen. (zet je telefoon op nachtmodus, of gebruik een zaklamp met alleen rood licht)

Kleed je naar het weer en zorg ervoor dat je comfortabel zit, vooral als je van plan bent lang buiten te blijven. Neem een deken of een comfortabele stoel mee; meteoren kijken kan een geduld spel zijn.

Als je je kijkplek gevonden hebt, ga dan op de grond liggen en kijk omhoog in de richting van de straler. Gebruik de Interactieve Meteorieten hemelkaart of de tabel op de website om de huidige richting van de radiant aan de hemel te vinden.
www.timeanddate.com/astronomy/meteor-shower

De beste tijd om sterren te kijken de komende nacht:

Sterrenhemel
Kook cursus (in voorbereiding)
Home » “To Do” list » Sterrenhemel