Morvan: de Omgeving

Ligging:

De Morvan ligt centraal in Bourgondië, 300 km ten zuiden van Parijs en op ongeveer zeven uur rijden van de Nederlandse grens. De Morvan is een beschermd regionaal natuurpark van 285.000 ha: Parc Naturel Regional du Morvan (wiki in het engels). Het landschap is heuvelachtig en zeer gevarieerd: weiden afgezet met heggen met groepjes bomen en heesters (coulissen landschap), afgewisseld met dichte bossen, heide, rotsen, meren en vennen. Je ziet meteen als je het park inrijdt dat de uitgestrekte akkers plaatsmaken voor bossen en kleinschalig weidegebied met daarin de karakteristieke Charolais runderen. Een ideaal gebied om vakantie te vieren, met veel wandel en fiets routes, en een aantal grote meren die variëren van toeristisch met veel gemak (restaurants, strandjes, botenverhuur, speelplaatsen etc), tot natuurlijk met rustige plekjes die je even moet kennen (dat doen wij).

Lac de Chaumeçon en Lac des Settons in de Morvan
Als je rustig wilt luieren en zwemmen…Of actief bezig wilt zijn

Hier vind je een overzicht van een aantal watersport activiteiten in de buurt. (Hier een Google-translate versie van dezelfde pagina). NB: Wij kunnen helpen met reserveren of info aanvragen in het Frans over de telefoon, niet elke toeristische attractie is toegerust op mensen van buiten Frankrijk (???).

Stadjes:

De wegen zijn rustig en kronkelig, en leiden binnen een half uur vanaf Savelot naar Chateau-Chinon, Saulieu of Corbigny, drie stadjes met alle winkels die je nodig hebt, kleine musea, en cafeetjes en restaurants. Als je even genoeg hebt van al de rust en al het groen, kun je rond dwalen in de stadjes, die hun middeleeuwse uiterlijk (voor een deel) behouden hebben. Zeker als je de routeplanner de kleine weggetjes laat nemen, is de rit om boodschappen te doen al een genoegen met het ene mooie panorama na het andere (en wel even op de weg blijven letten).

Een half uurtje ten zuiden van Chateau-Chinon ligt Bibracte, een oude standplaats van eerst de Galliërs en daarna de Romeinen op de hoogste berg van de Morvan (822m). Het is nu een uitgebreid archeologisch park in een beschermd bos. 

Uit eten:

Een nadeel van zelf altijd verse groente uit de moestuin halen is dat je niet vaak uit eten gaat. We hebben dus maar een klein lijstje met aanraders:

  • Een van onze favorieten in de Forellen kwekerij Moulin Tala in Brassy, waar je heerlijk buiten kan zitten terwijl je de gebakken forelletjes in de mond vliegen. Ze zijn alleen open voor de lunch, en aan alle Franse families te zien is het er goed toeven. Je kan er ook verse forellen kopen om thuis op de BBQ te bakken of roken. In de franse vakanties is het goed om van tevoren even te reserveren. (We kunnen helpen met reserveren als uw telefoon frans nog wat roestig is).
  • In Lormes zit in een oude school “Odessa L’École”, niet te sjiek en met eigengemaakt brood en locale producten
  • Ietsjes sjieker, maar met een terras vlak langs de Cure, en op steenworp afstand van de watervallen van de Saut de Gouloux, ligt het gelijknamige restaurant met heerlijk ijs voor na de wandeling, of een Bourgondisch menu om eens lekker van te gaan uitbuiken.

    Op de site van de lokale VVV vindt u een lijst met alle restaurants (en bakkerijen).

Rondom de Morvan:Aan de randen van de Morvan vindt u de steden die zeer bezienswaardig zijn: Autun, Avallon, Vezelay (met abdij, brouwerij en beginpunt van een route naar Santiago de Compostella). Iets verder weg ligt de oude hoofdstad Dijon, begin van de wijnroute door de Bourgogne. 

De Morvan is vanuit Nederland in 1 dag te bereiken, maar tegelijkertijd een van de eerste regio’s in Frankrijk met veel natuur en vriendelijke heuvels. Daardoor hebben relatief veel Nederlanders hier een (tweede) huisje, ook omdat er tot voor kort een langzaam afnemende bevolking was en de huizenprijzen dus laag waren. Als gevolg daarvan is er in het dorpje om de hoek een Nederlandstalige huisarts, handig indien de vakantie iets minder voorspoedig verloopt als gepland. En er wordt ook (een beetje) Nederlands gesproken bij de Pharmacie en de dierenarts in de buurt.

Home » De Morvan » Morvan: de Omgeving