Groente uit de Moestuin

We hebben geen “Bio” Label, maar je kan zelf kijken hoe Bio de groente uit onze moestuin is. We verbouwen onze eigen groenten en fruit. Geïnspireerd door de filosofie van de Permacultuur, en geïnformeerd door onze ervaringen in wat hier werkt in de afgelopen jaren. Zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest, en gebruik makend van de grondstoffen en mest die lokaal aanwezig zijn. Met ruimte voor insecten die ervoor zorgen dat de plagen binnen de perken blijven.

Afhankelijk van het seizoen kun je komen shoppen in onze tuin, verser kan het niet. Kijk even op het schoolbord waar we het aanbod van de week op zetten. Als je wilt hebben we nog wat recepten en tips. Vooral handig voor de groente uit de moestuin die je niet zo vaak in de supermarkt aantreft maar die zeer de moeite waard zijn.

Bio-Mini-Bar

Naast de keuken vind je een alternatieve ‘mini-bar’. Afhankelijk van het seizoen en de beschikbaarheid vind je hier producten uit onze eigen tuin, fait a la maison. Een selectie:

Niet alleen groente uit eigen moestuin

Eigengemaakte jam en siroop.
Kersen, bramen, vlierbloesem. In het goede seizoen kunt u die ook zelf plukken en verwerken in de keuken tot zelf-eigengemaakte jam. We helpen graag met tips of simpele recepten.

De moestuin vanuit vogelvlucht


Honing van onze eigen bijen.


Om onze moestuin en fruitbomen te helpen bevruchten hebben we twee of drie bijenkorven staan van het type “Warré”. Dit is een extensieve manier van bijen houden, waarbij de bijen zo min mogelijk verstoord worden en dus zo min mogelijk stress hebben.  De bijenkorf bestaat uit een stapel van drie-vier kleine kasten. De bijen bouwen hierin hun raten, en bewaren hun honing voor de winter en broeden hun eitjes uit. Het hele jaar spelen zij van de bloemetjes en de bijtjes, ten voordele van onze vruchten. In de lente, als er weer veel nieuwe nectar en pollen is, wordt de bovenste kast van de bijenkorf eraf gehaald, die de overtollige honing bevat.


Tegelijkertijd wordt een lege kast eronder gezet zodat ze weer ruimte hebben om verse raten te bouwen. De koningin legt hier de eitjes in, en als dat broed uitgekomen is wordt er weer honing in opgeslagen voor de winter. Onze honing is dus gemaakt van een mengsel van alle verschillende bloemen die hier bloeien. Bovendien is ze dus minimaal een jaar gerijpt in de raten. Dat is te proeven. En de bijen worden nooit gepusht om in de zomer veel honing te maken die dan wordt geoogst en vervangen door suikerwater. Dat is misschien niet direct te proeven, maar heeft meer invloed op de nasmaak.

Niet in de bar, maar vaak wel beschikbaar: verse eieren van onze loslopende recycle-machientjes, en verse groentes en kruiden uit de tuin. 

Home » De Gite “Le Chat Noir” » Groente uit de Moestuin